Je kunt eenvoudig zelf je hartslag meten door aan je pols te voelen. Maar het meten kan ook met een hartslagmeter, speciaal horloge, mobiele app of een bloeddrukmeter.
Waarom de hartslag meten
Je arts kan je adviseren om je hartslag te meten. Maar misschien ben je gewoon nieuwsgierig, bijvoorbeeld omdat je een actieve sporter bent. Je kunt zelf meten hoe hoog je hartslag is en of deze regelmatig is.
Hartslag meten tijdens sporten
Voor sporters kan het meten van de hartslag zinvol zijn. Je kunt in de gaten houden of je hartslag niet te hoog oploopt en inzicht krijgen in de intensiteit van je training.
Als je regelmatig je hartslag meet, merk je misschien verschillen op. Soms is de hartslag wat hoger of slaat je hart een slag over. Meestal is dit onschuldig. Komt het vaker voor en maak je je hier zorgen over, bespreek dit dan met je huisarts. Als je hartslag onregelmatig is, ga dan altijd even bij je huisarts langs.
Eenmalige check van hartritme bij mensen boven de 65
Hartslag meten aan de pols
Je hartslag is duidelijk te voelen aan de binnenkant van je pols. Volg deze stappen:
Ga ongeveer 10 minuten rustig zitten.
Plaats 2 vingers op de binnenkant van je pols.
Tel 30 seconden je hartslag en verdubbel dit om je hartslag per minuut te weten.
Tip! Gebruik een horloge met secondewijzer of stopwatch om de hartslag nauwkeurig te tellen.
Hartslag in rust
Volwassenen hebben in rust een regelmatige hartslag, die meestal tussen de 60 en 100 slagen per minuut ligt. Er is geen duidelijk verschil in hartslag tussen mannen en vrouwen.
Chatten over je hartslag
Wil je iets weten over je hartslag? Chat dan met een voorlichter van de Infolijn via het groene chatbalkje onderin
De chat is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.30 uur
Hartslag meten met hulpmiddelen
Er zijn verschillende apparaten om hartritme te meten: hartslagmeters, apps of een bloeddrukmeter met een hartslagmeter.
Hartslagmeters en horloges
Veel sporters gebruiken een hartslagmeter om tijdens het sporten te zien wat hun hartslag is. En om achteraf te controleren wat hun gemiddelde of maximale hartslag was.
Bij een hartslagmeter bevestig je meestal een band om je borst. Deze heeft een sensor op de huid die het elektrisch signaal van de hartslag oppikt. Op een horloge kun je je hartslag aflezen.
Er bestaan ook (sport)horloges die je hartslag kunnen meten zonder borstband. De hartslagsensor is dan in het horloge verwerkt.
Er zijn veel soorten hartslagmeters te koop. De Hartstichting heeft geen informatie over de kwaliteit en betrouwbaarheid (sport)horloges of hartslagmeters. De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar sporthorloges.
Bloeddrukmeter met hartslagmeter
Sommige bloeddrukmeters meten ook je hartslag. Soms geven ze ook een melding als de hartslag onregelmatig is.
Wil je zelf een bloeddrukmeter aanschaffen? Lees dan de tips voor het kopen van een betrouwbare bloeddrukmeter.
Ook zijn er steeds meer apps om je hartslag te meten. De betrouwbaarheid van deze metingen varieert. Met sommige apps kun je zelfs een soort hartfilmpje maken. Deze geven een indruk of je hartritme normaal of afwijkend is.
De hartritmestrook is dan te zien op je telefoon of via de computer. Dit kun je doorsturen naar je arts als je je zorgen maakt.
Let op!
Het meten van je hartslag via een app is geen vervanging voor een hartfilmpje (ECG) bij een arts.
Datum ingevoerd:
04 June 2018
In geval van vragen of opmerkingen aangaande
dit artikel?email
mij